Wat is lymfoedeem?

De aandoening lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt. Samen met lymfevocht komen ook afvalstoffen en bacteriën buiten je bloedvaten. Lymfevocht wordt normaal gesproken door je lymfevaten naar een ader vlak bij je hart gebracht.  Tijdens deze reis komt het vocht langs verschillende lymfeklieren waar veel witte bloedcellen zitten. Deze witte bloedcellen kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen uitschakelen. Pas als het lymfevocht niet afgevoerd wordt, ontstaat oedeem.

Deze abnormale ophoping kan ontstaan doordat de lymfevaten plaatselijk niet in staat zijn om het vocht af te voeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Lymfoedeem kan ontstaan op verschillende plekken in je lijf. Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik.

Oorzaak van lymfoedeem

De oorzaak van lymfeoedeem verschilt per soort lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem. Bij primair lymfeoedeem is er sprake van een aanlegstoornis van de lymfevaten, die vanaf de geboorte aanwezig is. Je kunt bijvoorbeeld minder lymfevaten hebben, of ze functioneren minder goed. Dit veroorzaakt op de langere termijn vochtophopingen. In ernstige gevallen kan dit voor het 18e levensjaar al gebeuren, in minder ernstige gevallen pas daarna.
  • Secundair lymfoedeem. Bij secundair lymfoedeem was er bij de geboorte geen sprake van een probleem. Op latere leeftijd is er een probleem ontstaan aan het lymfestelsel. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je lymfeklieren zijn verwijderd na bortskanker (okselkliertoilet) of omdat je lymfeklieren in de lies of buik zijn verwijderd of bestraald.

Lymfoedeem kan ook ontstaan doordat je lichaam meer lymfevocht aanmaakt en je lichaam dit niet allemaal kan afvoeren. Je kunt bijvoorbeeld meer vocht aanmaken als het heel warm weer is, of als je een infectie hebt.

Symptomen van lymfoedeem

Van de volgende klachten en symptomen kun je last hebben bij lymfoedeem:

  • Zwelling.
  • Vermoeid en zwaar gevoel.
  • Pijn.
  • Tintelingen.
  • Beperkte bewegingsmogelijkheden.
  • Huidafwijkingen.
  • Vergrote kans op infecties.

 

 

Deze informatie is overgenomen van www.gezondheidsplein.nl